· 

Silence is golden...met een roze randje

Op een mooie zomerse dag in september en een natte herfstdag in oktober zijn maar liefst 26 Kek! leden opgeleid tot NTFU gecertificeerde wegkapiteins! Henk en Jannie Vasters trainden ons gedurende twee dagen in de theorie en de praktijk van de begeleiding van (grote) groepen wielrenners.

 

 

In Den Haag schijnt de zon

De zon schijnt en het is een prachtige dag op 23 september in Den Haag, waar we in de Vogelwijk gebruik mogen maken van de oude basisschool van onze bestuurssecretaris Eline om de NTFU-training te ontvangen. Terwijl de meeste deelnemers van deze eerste van twee trainingen op de fiets naar de locatie konden komen, hadden vier Nijmeegse dames hun wekker extra vroeg gezet om hierbij te zijn. Met gebruik van de K van koffie, koekjes, kletsen en kindertafeltjes hebben we met elkaar besproken wat een goede wegkapitein is, welke vaardigheden en kwaliteiten diegene moet hebben, aan welke regels we ons (allemaal) moeten houden en vooral hoe we op een veilige en rustige manier met een groep onze passie kunnen uitoefenen.

 

 

Geen zon maar wel koffie en koekjes in Nijmegen

In Nijmegen was de setting iets anders, want daar werden we op een helaas regenachtige en iets koudere dag op 28 oktober op de HAN verwelkomd, waar we via Kristin een ruimte konden gebruiken. De K was hier niet minder toepasselijk en onder het genot van net zulke lekkere koekjes en vers gezette koffie van het bestuur werd het theoretische deel van het trainingsprogramma lekker binnen gevolgd.

 

En toen de weg op…

Maar fietsen doe je het liefst buiten en de middag hebben we dan ook het geleerde meteen in de praktijk gebracht. Met 15 KEK’sters en de trainers door de duinen en met 11 KEK’sters en de trainers over de Nijmeegse heuvels. Het was ongelooflijk wennen en bracht even een identiteitscrisis teweeg om ons als fietsgroep te gedragen als een vrachtwagen door bij afslaan en signalen alleen de richtingaanwijzer te gebruiken aan de betreffende fietskant. 

 

Na verloop van tijd was het oorverdovend stil, omdat we in plaats van met onze stem te communiceren alleen de handgebaren gebruikten. Die stilte zorgde voor de benodigde focus voor een veilige en soepele rit en als een geoliede machine wisselden we van kop, al dan niet met een techniek die later op de groepsapp met behulp van fruit, wijnglazen, fietshelmen en pepernoten herhaaldelijk werd uitgelegd. Blijft een ingewikkelde, vooral als de wijn en pepernoten langzaamaan verdwijnen…

 

Maar wat hebben we nu geleerd en wat gaan jullie er in de praktijk van merken?

 

Allereerst de algemene NTFU-gedragscode op de racefiets:

 • Houd je aan de verkeersregels
 • Houd zichtbaar rekening met anderen in het verkeer
 • Gebruik een fietsbel
 • Geef tijdig aan welke richting je gaat volgen
 • Blijf beleefd tegen andere weggebruikers
 • Rijd altijd op het aangegeven fietspad
 • Passeer een fietser of wandelaar op gepaste snelheid.
 • Volg aanwijzingen op van politie en/of andere verkeersregelaars
 • Gooi afval in een afvalbak

Voorafgaand aan de rit:

 • check of je materiaal in orde is: banden op spanning, remmen, helm goed op je hoofd
 • bespreek welke route er wordt gefietst
 • spreek de rolverdeling af in de groep
 • spreek af hoe er wordt gedraaid op kop

Tijdens de rit:

 • communiceren we in stilte: rechts doet rechts, links doet links. Gebruik je ogen en oren en communiceer met je handen.
 • bij tegenliggers en smal rijden roep je ‘half’. Verder roep je alleen bij panieksituatie (bijv ‘voor’ of ‘tegen’).

Dit en meer lees je in De regels van KEK.

 

KEK staat voor plezier, een sportieve uitdaging, gezelligheid, maar vooral hechten we ook aan veiligheid. We zullen deze manier van begeleiden dan ook breed bij alle Kek! fietsgroepen toepassen. Dat zal effect hebben op de ritten, op een eventuele rolverdeling binnen de groep en het beroep dat op je gedaan wordt om je aan deze regels te houden. Heb je hierover vragen, stel die dan gerust aan de begeleider voorafgaand aan de rit!

 

 

Het was erg leuk om in gemengde groepen met Nijmeegse en Haagse dames samen door de verschillende omgevingen te fietsen en elkaar te leren kennen. We willen alle begeleiders die de training hebben gevolgd bedanken voor jullie inzet en de leuke en gezellige dag. Veel plezier en succes bij de begeleiding van onze tochten. Eline en Kristin willen we in het bijzonder bedanken voor het regelen van de geschikte locaties, die we kosteloos hebben mogen gebruiken!

Reactie schrijven

Commentaren: 0