· 

TechniKEK: Onderhoudsclinic 8 september

 

Op zaterdag 8 september werden we met tien dames bij de Bike Experts achterin de winkel neergezet. Tussen alle verschillende stoeltjes en krukjes keken we met een bekertje thee in de hand  naar de splinternieuwe Cube die in het midden hing. De eerste vraag was direct toch wel confronterend: “Wat doe je met je fiets nadat je ermee gefietst hebt?” De antwoorden varieerden van een voorzichtig “niks” tot “in de berging zetten”. Ook toen er op “Wat doe je al je lek rijdt?” de antwoorden “Lief lachen en wachten tot er iemand stopt” en “Papa bellen” voorbij kwamen moest de monteur van Bike Experts toch wel diep zuchten.

 

Met frisse moed begon hij bij de basis. Al snel bleek dat er voor de dames die deze skills al wel hadden toch ook de nodige tips en tricks voorbij kwamen. Er werden vooral een hoop fabeltjes ontkracht. Wat voor smeermiddelen en ontvetter gebruik ik hoe vaak, waar en hoe? Ben ik al aan toe aan nieuwe banden? Hoe controleer ik of m’n ketting en cassette nog in orde zijn? Wat zit er allemaal in m’n zadeltasje?

 

Je kunt meer zelf dan je denkt

Die multitool en dat nieuwe binnenbandje hebben we allemaal wel in ons zadeltasje. Maar heeft jouw multitool ook een kettingpons? Heb je een missing link en een bracket in je zadeltasje? Uiteraard zagen alle trucjes er een stuk makkelijker uit als de monteur van Bike Experts het deed. Maar met een beetje oefenen en priegelen bleek dat je het meeste gewoon zelf kunt.

 

Aan het einde konden we nog vragen over onze eigen fiets stellen. En er werden toch ook maar direct nieuwe banden besteld en de nodige afspraken gemaakt voor grote servicebeurten. Ook de dry lube vond gretig aftrek. Al met al was het een erg leerzame workshop.

 

 

Kijk jij ook altijd de fietsenmaker aan bij elk piepje of kraakje? Of wil je gewoon meer over je fiets te weten komen en wat meer handigheid krijgen? Deze workshop is een aanrader!

 

 

Door: Stéphanie Folmer, KEK Den Haag

Reactie schrijven

Commentaren: 0